Hae
A Home Where It Snows

Syksyn odotetuin päivä oli viime perjantaina!

Syksyn odotetuin päivä saapui vihdoin meidän raksalle viime perjantaina. Olihan sitä jo odotettukin, nimittäin lattiavalu! Olimme valinneet lattiavalun työvaiheeseen itse Sodankylän The Liipparin, paljon kehutun mysteerimiehen kutsutaan häntä anonyymisti kirjaimilla AP.

LATTIVALUN ESIVALMISTELUT

Syyskuu kului aika pitkälti lattiavalua valmistellessa putkimiehen sekä sähkönaisen toimesta. (Lovetan myös sitä, että meillä on sähkönainen!) Lattialämmityksen asennuksen jälkeen raksa jäi odottelemaan The Liipparin lomalta paluuta. Jännitystä oli ilmassa pari viikkoa, mutta oli se sen arvoista. Emme raksaajina viitsi masentua myöhästymisistä, vaan todellakin ymmärrämme, että asiat etenevät nyt omalla painollaan. Lattiavalu meinasi siirtyä uudestaankin viikolla, sillä YIT oli varannut Sodiksen betonirekat perjantaille. Tilanteet vaativat elämässä joustoa ja tästä syystä aloitimme lattiavalun perjantaiaamuna jo klo 6.00. Kuvailen tässä meitä hyvin joustaviksi ja hyväksyviksi rakentajiksi, mutta todellisuudesta joustoa vaadittiin heiltä, jotka meidän taloa fyysisesti rakentaa.

Täytyy siis nostaa hattua liipparille, timpurille sekä muille työmiehille, ketkä pamahtivat hymyissä suin perjantai-aamuna tontillemme jo klo 5.30. Puhumattakaan Betrocin betonin sekoittajasta, joka oli varmaan aloittanut betonin tekemisen ennen viittä. Kalle löysi tiensä myös työmaalle sinä aamuna, mutta itse myönnän nukkuneeni melkein tarhasta pommiin ja heräsin ”vasta” klo 7.22.

 

EHDOTTOMASTI SIISTEIMMÄT RAKSAPÄIVÄT

Taloon luonnollisesti kuuluu seinät, katto ja lattia ja nämä kolme vaihetta ovat ehdottomasti olleet siisteimmät raksapäivät. Seinien laitto on ehdoton ykkönen ja kannattaakin tsekata meidän teksti ja kuvat seinien pystyksestä. Kirjoitimme omat tekstit kahdesta pystytyspäivästä, löydät ne TÄSTÄ ja TÄSTÄ!

Omasta mielestäni kaikki betoniin liittyvä on todella siistiä ja vaikka kivi-innostus juontaa juurensa jo varhaisen lapsuuden kivikokoelmiin, niin saan kuitenkin kiittää mahdollisuudesta betonielementtitaloomme Betrocin Pentti Ahopeltoa. Toistaiseksi kaikki on mennyt niin nappiin, etten voi muutakuin suositella. Niin helppoa, nättiä ja ennen kaikkea vaivatonta.

Lattiavalua lähdettiin tekemään olohuoneesta, josta etenimme kylpyhuoneeseen. Talon alaosien jälkeen siirryimme ylätasolle ja kaikkiaan betonin levitykseen ja liippaukseen kului vain kolme tuntia. Betonin asettuminen ottaa oman aikansa, joten betonin levittämisen jälkeen liippari pääsi valloilleen hiertämään lattiaa. Betonin hiertöminen on tarkkaa puuhaa ja se on tehtävä juuri oikeaan aikaan. Liipparin tärkeisiin tehtäviin kuuluu myös kaatojen tekeminen eli sen suunnittelu, kuinka vesi huilaa märissä tiloissa. Taitava liippari saa vedet menemään kerralla kohti lattiakaivoja eivätkä ne jää lillumaan vääriin kohtiin. Meidän pieni suihku/vessa tuottaa tässä haasteita, mutta katsotaan katsotaan mitä keksitään. Kalle ja liippari ovat sitä mieltä, että pieni tila vaatii ehdottomasti huolettoman suihkukaapin, mutta itse en ole vielä antanut periksi. Suihkukaappi olisi kyllä käytännöllinen, mutta itse olen katsellut yhdessä Pohjoisen Värisilmän Tunnetila-sisustussuunnittelijan kanssa tyylikkäitä sivuun taitettavia suihkuseiniä.

LATTIAVALUN ABC

Lattiavalussa meni kaikkiaan aikaa yksi työpäivä ja siinä hääräsi yhteensä neljä miestä. Kalle toimi apujoukkoina aamupäivän ja oli erityisesti valovastuussa, sillä aamutuimaan täällä Lapissa on tosi pimeää. Betonia meidän sisätilan 173 neliöön upposi kaksikymmentä kuutiota eli kaksi rekallista ja valu on keskimäärin noin 10-11 cm paksu. Valun jälkeiset päivät ovat betonin kuivumisessa ratkaisevia ja ne määrittelevät myös talon lattiapintojen onnistumisen. Lauantaille meille annettiinkin neljä tehtävää: 1) piti poistaa vesijohtojen suojaputkia pystyssä pitävät harjateräkset, 2) raaputella putkien alaosat puhtaiksi, 3) leikata puukolla pois seinien reunoilla kulkevat sokkelikaistat ja 4) kostuttaa lattia ja levittää muovi lattian päälle. Muovin levitys on hiertobetonin kanssa toimiessa elintärkeää, jotta lattia ei ala kuivumaan liian nopeasti ja halkeilemaan. Muovia suositellaan pidettäväksi betonin päällä kaksi viikkoa, jonka jälkeen alkaa vasta niin sanottu betonin kuivumisprosessi. Kuivuminen ei välttämättä edisty paksun laatan kanssa 1 cm per viikko vaan siihen on syytä varata vähintään neljä kuukautta, jopa enemmän. Liian märälle betonille ei parane missään nimessä tehdä pinnoituksia ellei sitten halua paljon puhuttuja sisäilmaongelmia. Neljän kuukauden päästä muovien poistamisesta ajattelimme ottaa ensimmäiset koepalat ja lähettää laboratorioon testattavaksi. Ja se on vaan niin, että vaikka mistä ja minkä kielisestä kalenterista katson neljä kuukautta menee auttamatta helmikuun lopulle. Etteipä tässä vielä kannata muuttoa liikaa suunnitella.

Hauska läppä muuten – olin ottanut ensi viikon lomaa töistä ja luulin ”sisustavani”. Heh heh.

 

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *