Hae
A Home Where It Snows

Rakennustarkastajan tärpit: Mikä tulee olla valmista ennen käyttöönottokatselmusta?

Unelmien raksakesä häämöttää loppuaan. Lokakuu toi mukanaan Lappiin ihan järjettömän pimeyden. Oma raksamme kuitenkin etenee omaa tahtiaan ja parhaillaankin Kalle pukee lasten päälle sadeasuja, jotta pääsisimme raksailemaan vapaapäivän kunniaksi eilisen lattiavalun jälkipuinteja. Onneksi saimme lattian nyt, sillä viime vuonna tähän aikaan Sodankylässä oli jo ensilumi. Kelatkaa oikeasti, kuinka nopeasti kesät hurahtavat! Pitkän raksakesän jäljiltä monen onnekkaan rakentajan muutto uudisrakennukseen häämöttää nurkan takana. Oletteko saaneet jo muuttoluvan? Tai tiedätkö mitä muuttolupa merkitsee? Kysyin tämän kysymyksen IG:ssäni @ahomewhereitsnows ja sain 100% vastauksen KYLLÄ, joten tässä blogiteksti suoraan rakennustarkastajalta eli puolisoltani. Mikä on muuttolupa ja mitä tarvitaan, että sen saa?

MItKÄ Ovat KÄYTTÖÖNOTTO- ja loppuKATSElMUS?

Rakennuksen käyttöönottokatselmus on yhtä kuin muuttolupa. Hyväksytyn käyttöönottokatselmuksen jälkeen voit tehdä maistraattiin muuttoilmoituksen uuteen kotiisi. Rakennusvalvonta valvoo vasta rakennetun talon kahdesti: käyttöönottokatselmuksessa ja loppukatselmuksessa.

Käyttöönottokatselmuksessa tarkastetaan ennen kaikkea se, että rakennus on rakennettu myönnetyn rakennusluvan mukaisesti ja että turvallisuuteen liittyvät asiat ovat kunnossa. Muita tarkistettavia asioita ovat muun muassa:
  • sähkötarkastus ja siitä sähkötarkastuspöytäkirja (tärkeä!)
  • putkistojen painekoepöytäkirja
  • ilmanvaihdon mittauspöytäkirja
  • tarvittaessa ilmantiiviysmittaus ja energiatodistuksen päivitys
  • osoitenumero (puuttuu usein talon seinästä)
  • sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet
  • portaiden ja terassien kaiteet
  • jos yläkerta niin varapoistumistie
  • rakennuksen käyttö- ja huoltokirja
  • vastaavan työnjohtajan tarkastusasiakirja
Käyttöönottokatselmus kannattaa tilata vasta, kun rakennus on miltei kokonaan valmis. Tähän on kaksi hyvää syytä: Ensiksikin usein käy niin, että käyttöönottokatselmuksen jälkeen jo kiireellä muutetaan taloon ja sitten viimeistelytyöt jäävätkin tekemättä. Toinen hyöty on se, että jos rakennus on oikeasti valmis niin käyttöönottokatselmus saattaa samalla mennä jo loppukatselmuksesta ja näin ollen projekti olisi kokonaan paketissa. Muissa tapauksissa loppukatselmus tilataan sitten esimerkiksi seuraavana kesänä kun myös ulkotyöt ja mahdolliset pienet puutteet on korjattu. Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta eli sinä aikana pitäisi muistaa tilata loppukatselmus.

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *