Hae
A Home Where It Snows

Rakentamisen vaiheet – Pystyvalu

Ensirakentajana jokainen vaihe on minulle alkuun yhtä mysteeriä. Suuren ihmetyksen lisäksi olen ällistynyt vaiheiden määrästä sekä niihin menevästä ajasta. Viikot menevät raksalla nopeasti ja vaiheet etenevät omaan tahtiin. Kiirettä ei saa olla, ainakaan jos meinaa onnistua. Meidän jouluksi kotiin tavoite tuntui kevään alussa kaukaiselta, mutta nyt heinäkuun lopulla melkein mahdottomalta rutistukselta.

Maatyöt tontillamme etenivät hyvää vauhtia toukokuun ajan. Kesäkuussa seinien pystytys ja sen jälkeiset jälkivalut olivat myös täysin meidän yhteisessä aikataulussa. Toisen jälkivalun eli pystysaumavalun jälkeen tahti hidastui ja olen tullut tulokseen, että meidän vastaavan työnjohtajan (eli puolisoni) ja minun kalenteriarvio tulevista tupareista erkanevat toisistaan kovaa tahtia.

Toinen jälkivalu on nimeltään pystysaumavalu. Tässä valussa valutetaan ylhäältäpäin betonia seinäelementtien välissä olevaan noin  10 cm x 10 cm olevaan rakoon. Luonnollisesti aukko valetaan täyteen betonia, sillä muuten seinäelementtien välissä olisi reikä. Tämän pystysaumavalun jälkeen seinät ovat tukevasti kiinni ja tönärit voi turvallisesti poistaa.

Pystysaumavalu oli Kallen sanojen mukaan mielenkiintoinen, koska kaksi ensimmäistä pystysaumaa antoivat periksi. Betoni tulee pumppuautosta niin älyttömällä paineella, että aukkojen päälle pultatut vanerilevyt olivat kovilla. Olin itse paikalla pystyvalussa noin vartin verran ja näin tämän ensimmäisen ”räjähdyksen”. Betonia pumpattiin pumppuautosta keittiön nurkkapalojen väliin ja vaneri yhtäkkiä nitisi ja natisi kunnes osa pulteista petti. Tässä vaiheessa laitoin kännykän taskuun ja poistuin takavasemmalle töihin jännittämään.

Alkuräjähdyksen eli the Big Bang:in jälkeen, Kalle ja työmiehet alkoivat pikaisesti tukemaan seuraavia pystysaumoja lisäruuveilla ja loput kuulemman jo kestivätkin. Lisäpulttien lisäksi yläosaan laitettiin yhden miehen sijasta kaksi miestä (Kalle ja Krisu) puristamaan betonipumpun letkua. Letkun puristamisella paine saadaan pienemmäksi eikä se tule pumppuatosta täydellä voimalla. Puristamisen ansiosta betoni valui hieman rauhallisemmin lopuissa saumoissa ja saumat kestivätkin rasituksen. Aina oppii uutta! Ilmeisesti ihan varteenotettava vinkki jos osallistut koskaan pystysaumavaluun.

Betonia upposi talomme rakenteisiin pystysaumavalussa 2.5 kuutiota. Yhden vuorokauden jälkeen betoni on jo riittävän kovaa, jotta tuennat voi poistaa. Meillä pystysaumavalu oli perjantaina niin tönärit poistimme maanantaina. Kestää toki vielä muutamia viikkoja kunnes betoni on kokonaan kuivaa. Betonin kuivumisen kannalta on tärkeää, että rakenteet ovat avoinna ja betonilla on tilaa kuivua. Meillä ei tässä suhteessa ole hätää koska kaikki paikat ovat vielä auki. Seinän sisäpintaa aletaan tekemään timpurin toimesta aikasintaan syyskuussa, että hyvin kerkeävät onneksemme kuivumaan.

Tässä teille Time Lapse-videota pystyvalun muottien poistosta. Pystysaumat valettiin perjantaina ja me vietimme viikonlopun Kallen kanssa muotteja poistellen. Saumoja oli yhteensä kuusitoista ja meillä meni muottien poistossa noin kuusi tuntia lauantaina ja neljä tuntia sunnuntaina. Nämä muottien poistot olivat ensimmäinen vaihe, jonka me teimme pariskuntana ihan kaksin. Käytännössä Kalle ne poisti ja minä kannoin muoteista jääneet vanerit ulos.

pystyvalu betonielementit rakentaminen

Tästä ensimmäisestä pariskuntaurakka-viikonlopusta on nyt kuukausi. Urakoita on tämän jälkeen tullut muutama ja rakentamisen alkuhehku alkaa muuttumaan hikipisaroiksi sekä fyysisesti että henkisesti. Olemme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kaikki tällaiset helpot vaiheet on hyvä tehdä itse. Säästämme itse tekemällä ison pennin, jonka voimme sitten laittaa johonkin muuhun hyödyllisempään, pysyvämpään ja näkyvämpään osa-alueeseen talosta.

Pieniltä kinoilta näissä parisuhdeviikonlopuissa ei aina olla säästytty ja olemmekin molemmat olleet yksin raksalla purkamassa turhautumista. Fyysinen työ toimii hyvä outlettina turhautumiselle ja itse saan tyydytystä loppuun asti tehdystä työstä. Sama sitten menikö yöhön asti, pääasia, että homma on hoidettu. Energia löytyy yllättävän paljon kun itselleen tekee ja olemme asennoituneet, että nyt painetaan kun on pakko.

pystyvalu betonielementit rakentaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *