Hae
A Home Where It Snows

Rakentamisen vaiheet – Persvalu

Raksalla on monta vaihetta ja kivitalossa useat näistä vaiheista vaativat betonia. Betonirekka on vieraillut tontillamme nyt kolmesti – perustuksien yhteydessä anturavalussa sekä kahdessa jälkivalussa; persvalussa ja pystysaumavalussa.

Jälkivaluilla seinät liitetään anturaan ja toisiin seiniin, tässä tekstissä kerron lyhyesti ensimmäisestä jälkivalusta eli raksakielellä persvalusta. Seinien ja anturan väliin jätettiin seinien pystytyksen yhteydessä kuuden senttimetrin asennusvara, joka on tarkoitus valaa jälkivalun yhteydessä umpeen. Kuuden senttimetrin asennusvara toteutettiin erittäin vahvoilla muovipidikkeillä, jotka myös jäävät seinän ja anturan väliin.

Jälkivalut suositellaan tehtäväksi pikimmiten seinien pystytyksen jälkeen, koska vasta jälkivalujen jälkeen seinät ovat oikeasti tukevasti pystyssä. Ennen jälkivaluja seinät ovat pystyssä vain tönäreiden avulla. Tönärit puolestaan ovat seinään pultattuja putkia, jotka ovat kiinni toisessa seinässä tai painossa. Alla olevassa kuvassa näet kaksi ”pilaria” keskellä makuuhuoneita. Ne ovat oikeasti erikseen nostettuja painoja, joihin tönärit ja seinät nojaavat. Nämä painot vietiin pois tönäreiden poiston jälkeen.

Drone kuva jälkivalu kivitalo

Seinien pystytys meillä oli kesäkuun ensimmäisenä torstaina ja perjantaina. Persvalumuottien teolle varasimme vain yhden päivän ja valun varasimme jo heti seuraavalle tiistaille.

Tiistai-aamuna aloitimme aamulla kello yhdeksän ja itse valussa kesti vain muutama tunti. Kalle oli ottanut valupäivän vapaaksi ja hän siellä hääräsikin innokkaana. Betoni tuli luonnollisesti Betrocilta ja muutoin työmiehinä toimi Sattasen Maansiirron porukkaa. Persvalussa tärkeää on kastella anturan pinta märäksi ja lisäksi käyttää mahdollisimman notkeaa betonia, jotta se valuu varmasti paksun seinän toiselle puolelle. Valu tehtiin siten, että pumppuauton letku oli kokoajan talon sisällä ja letkua pideltiin aivan seinän vierellä valumuottia vasten. Yksi mies siis piteli letkua ja siinä vierellä toinen kaveri vibrasi betonia samaan tahtiin. Vibraamisen tarkoitus on se, että betoni juoksettuu ja leviää seinän alta talon ulkopuolelle. Betonin on tarkoitus jäädä kantamaan seinän paino ja siksi onkin tärkeää että betonia levittyy tasaisesti ja varmasti seinän alle.

Jokaista valu-vaihetta varten olemme rakentaneet erikseen muotit puusta. Tässä suhteessa talonrakennus on aikalailla käsityötä. Puiset muotit tekevät valetusta betonista sen muotoisen minkä siitä tarvitsemme. Betonin kuivuttua puu irtoaa helposti ja puut tuleekin aina poistaa, etteivät ne jää mätänemään maan alle. Alla olevassa kuvassa näet kuinka yksinkertaiset tekeleet riittävät persvalua varten. Ilman muotteja betoni olisi virannut seinän alta maahan ja mennyt todennäköisesti hukkaan.

Meillä persvaluun meni kaksi kuutiota betonia. Valumuotit oli mahdollista poistaa jo seuraavana päivänä ja tämän jälkeen nikkaroimme kolme päivää uusia muotteja pystysaumoihin. Pystysaumavalua varten olimme varanneet betonirekan saman viikon perjantaiksi. Tästä lisää seuraavassa blogitekstissä!

Persvalun kuvista kiitän meidän piirtäjää Seppoa! On ihan mahtavaa kuinka koko raksasakki on ottanut tämän blogin omakseen. Seppo dronetti taidokkaasti valupäivän minun ollessa töissä! Kiitos <3 Videomatskua päivästä voit löytää Instagrammin puolelta: @ahomewhereitsnows

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *