Hae
A Home Where It Snows

Pyykkien pesu lapsiperheessä – kymmenen vinkkiä kodinhoitohuoneeseen!

Toimiva KHH on lapsiperheessä ehkä se tärkein asia. Kodinhoitohuoneen suunnittelu oli minulle todella vaikeaa. Lapsuudessani olen tottunut isoon kodinhoitohuoneeseen tai itseasiassa lapsuuden kodissani kodinhoitohuone kulkee edelleen nimellä apukeittiö. Kirjoitin aiemmin meidän kylpyhuoneesta sekä saunatilasta. Tämä tila yhdistyy kodinhoitohuoneeseen, josta on kulku suoraan vaatehuoneen kautta meidän vanhempien makuuhuoneeseen.

KYLPYHUONE VÄRISILMÄ

Kuva: Pohjoinen Värisilmä / Anni Oikarinen

Käsite apukeittiöstä on kadonnut vuoden 2020 rakentajilta, ehkä enimmäkseen rajallisten tilojen vuoksi. Uutena villityksen kohteena on monessa uudiskohteessa arkieteinen. Arkieteinen toimii eteiselle siinä missä ehkä taannoin apukeittiö keittiölle – paikkana, jossa sallitaan sotku, liika tavara sekä monesti se sisältää välttämättömimmät kodinkoneet. Ihan kätevä idea sinänsä. Jos kuitenkin olet joskus käynyt minun vanhemmillani ja nähnyt meidän apukeittiön eli paikan, jonne mahtui kahdenkymmenen vuoden takaiset koulupiirustukset, CD:t, Doom-tietokonepelit sekä Barbie Fashion Designer vuodelta -96, voit unohtaa apukeittiön ihanuuden. Apukeittiössä pidetään säkeittäin koiranruokaa, ompelukoneita, tietokoneita, pyykkivuori ja liinavaatteet. Suursiivouksen yhteydessä isäni löysi sieltä myös nipun joulupukille kirjoitettuja kirjeitä. Kumma juttu, kun eivät olleet itse pukille asti koskaan päässeet. Noh, tästä syystä keittiön mallia jatkaen meidän KHH on aika pieni, ytimekäs, kaukana keittiöstä  eikä se sovellu täysin arkieteiseksikään.

Rakentajalla tai remppaajalla on mahdollisuus ottaa keittiötoimittajalta keittiön lisäksi myös kodinhoitohuoneen kalusteet sekä kaikki kotiin tarvittavat kodinkoneet. Tämä oli minulle täysin uusi juttu, sillä kun varasin ajan Puustellille niin luulin, että menen suunnittelemaan yksinomaan keittiökalusteita. Keittiötoimittajat tarjoavat mahdollisuuden myös pelkästään kalusteisiin, jolloin rakentaja itse ostaa kodinkoneet. Kallen siskon perhe mm. osti kaikki kodinkoneet messuilta edullisesti parissa tunnissa. Meille annettu tarjous kalusteista sekä kodinkoneista oli mielestämme todella kilpailukykyinen enkä kokenut kodinkoneiden hintojen eroavan Puustellilla kodinkonekauppojen hinnoista. Osa koneista olivat jopa edullisempia keittiötoimittajan kautta. Meillä myös sijainti vaikuttaa tähän asiaan vahvasti. Messuja ja tarjouksia löytää etelän kaupungeista vaivattomammin kun taas meidän pitäisi lähteä viikon reissuun metsästämään kodinkoneita.

Valikoima keittiötoimittajilla on rajallinen, mutta myös monesti laadukas. Itse koin suppeamman valinnan (pakettivaihtoehdot, joissa olivat kaikki keittiön kalusteet hintaluokissa 1, 2 tai 3) olevan äärimmäisen kätevä. Kodinhoitohuoneen kodinkoneista halusin integroidut. Valinta integroiduissa pesukoneissa oli hyvin helppo, sillä tarjolla oli vain kaksi vaihtoehtoa. Valitsin molemmat eli yhden normaalin pesukoneen sekä yhden kuivaavan pesukoneen.

Omakotitalomme matkii keittiössä sekä kodinhoitohuoneessa kerrostaloasunnon kompaktiutta. Kodinhoitohuoneen kalusteet on suunniteltu suurimmalta osin yhdessä Rovaniemen Puustellin kanssa ja se oli melkoinen urakka. Prosessi eteni hitaasti, sillä en tiennyt yhtään mitä halusin. Prosessin myötä toiveeni selkeytyivät, mutta niiden toteuttaminen ei ollut helpoimmasta päästä. Olen kuitenkin onnellinen, että pidin pääni ja suunnittelutyön tulos oli meidän molempien mieleen – Puustellin Hannan sekä minun.

Viisihenkiselle perheelle tulee pyykkiä paljon ja pesen niitä yhtenä tai kahtena päivänä viikossa. Nykyinen 85 neliöinen vuokra-asuntomme täyttyy pyykeistä ja niiden kuivaamiseen hurahtaa toinen päivä. Vaatteet viikataan ja muutaman päivän päästä pyykkikori on taas täynnä. Tämä on todella turhauttavaa hommaa. Ristiriitaiset tunteet nykyiseen pesukoneeseen alkoivat jo tilauksesta, sillä alkuperäisesti tilattu pesukone HUKKUI POSTISSA ja olimme kuukauden vailla pesukonetta. Se oli aika hanurista – en voi muuta sanoa. Tästä traumasta selvinneenä tilasimme mielellämme myös kaikki kodinkoneet Puustellilta. Jos tavarantoimitusrekka eksyy matkalla, tiedän ainakin kenelle voin soittaa. 😀

KODINHOITOHUONE, KODINKONEET, PUUSTELLI

Kuva: Puustelli / Hanna Lehikoinen (Luonnoskuvasta puuttuu sivulle avautuvat kaappien ovet pesukoneiden edestä.)

Kodinhoitohuoneen kalusteet ovat valkoiset ja mahdollisimman huomaamattomat. Integroidut pesukoneet saadaan piiloon kaappien ovien taakse niiden viiden päivän ajaksi kun en pyykkiä pese. Aamuisin peiliselfietä ottaessa en myöskään halua, että taustalla häämöttää pesukone. En kyllä muista milloin olisin viimeksi peiliselfien napannut, mutta uudessa kodissa voin siitäkin innostua. Bravuurina kodinhoitohuoneessa toimii kuitenkin apteekkarinkaappi. Apteekkarinkaappi on korkea ja avautuu pesukoneiden keskeltä ulospäin. Kaappiin mahtuu kätevästi pesuaineet ja niihin ylettyy kaapin molemmilta puolin eli ovat kätevästi saatavilla riippumatta siitä, kumpaa pesukonetta käytän.

Minun tipsit kodinhoitohuoneeseen sekä vanhempien vessaan:

 • Kaksi pesukonetta
 • Vedettävä apteekkarinkaappi pesuaineille
 • Ergonomisesti suunnitellut tasot / nostetut pesukoneet
 • Mahdollisuus lajitella likapyykki (meillä menee neljään: valkoiset, värilliset, mustat, yli 60 astetta)
 • Kaksi lavuaaria pesupaikalla
 • Molemmille vanhemmille omat laatikot
 • Hyvä valaistus (peilissä oma ”meikkivalaistus”)
 • Luonnonvaloa saa ikkunasta
 • Kolmas lavuaari (lika lavuaari) teknisessä tilassa siivoustarvikkeille
 • Mieti valmiiksi miten haluat toteuttaa siivouksen. Meille tulee kaikki kaapit / WC-pöntöt seinään kiinnitettävinä tai omaavat sen verran korkeat jalat, että robotti-imuri mahtuu päivittäin niiden alle. Vessoihin halusin ehdottomasti lattiakaivot, jotka helpottavat lattioiden pesua.

Haaveena

 • Seinään kiinnitettävä kuivausteline

Kodinhoitohuone yhdistyy kauniiseen kylpyhuoneeseen. Meidän vanhempien vessan tärkein elementti on tarpeeksi leveä pesupaikka, johon mahtuu kaksi aikuista vierekkäin. Plussana pidän myös Svedbergs:in leveämpää laatikostoa.

Detaileja vessan seinään mahtuu ja niistä saa nauttia!

Värisilman Tunnetila-sisustuspalvelussa yhdistimme kauniisti hehkuvan valkoisen Artisan-laatan tammiseen laatikostoon, kultaisiin hanoihin sekä listoihin. Seinäpönttöä reunustavat kultaiset listat. Rakastan myös tätä kalanruotoladontaa eli sitä, että laatat ovat aseteltu osoittamaan viistosti ylöspäin.

VÄRISILMÄ SVEDBERGS KYLPYHUONE SUUNNITTELU

Kuva: Pohjoinen Värisilmä / Anni Oikarinen

Olen onnellinen näistä kahdesta yhteistyöstä, jotka palvelevat minun tarpeitani asiakkaana. Olen kuljettanut Rovaniemen Aittatiellä kattoon tulevaa sisustuspaneelia Puustellin ja Värisilmän välillä ja olemme suunnitelleet näitä samassa tilassa yhdistyviä kalusteita yhdessä yhteensopiviksi. Molemmat sisustussuunnittelijat kunnioittavat mielipiteitäni sekä toisiaan ja kyselevät sekä kannustavat projektiamme eteenpäin. Pohdinnassa ovat edelleen vetimet sekä tasovaihtoehdot – haluamme niiden myös olevan yhteneväiset. Puustellin kuvissa tasona on tällä hetkellä tammi, kun taas Svedbergs:in tasoon iskimme marmorin. Näitä vielä mietitään. Viilaukset tähän tilaan tehdään elo-syyskuussa. Olemme myös monesti todenneet, että asiat ovat aika hyvällä mallilla kun pohditaan vetimien pituuksia ja värejä. Prosessi on ollut pitkä, mutta äärimmäisen antoisa!

Loppuun vielä vinkit liittyen pyykkien kuivaukseen. Viime aikoina olen haaveillut seinään kiinnitettävästä pyykkien kuivaustelineestä, mutta valitettavasti emme saa sitä meidän uuteen kotiin mitenkään mahtumaan. Jos olet itse remppaamassa tai rakentamassa, kannattaa suunnitella telineelle jo alussa paikka! En alkuvuodesta pohjapiirustusta tehdessäni tiennyt niiden olemassaolosta ja nyt hiukan harmittaa. Vaikuttavat nimittäin todella käteviltä!

PRO TIP PYYKINPESUUN: Meillä on nykyään JYSK:ista ostettu ”amerikanmalli” kuivaustelineistä. Se on tavallista korkeampi (ergonomisempi), tukevampi sekä siihen mahtuu todella paljon pyykkiä. Plussana on todella kätevä erillinen sukkien kuivausteline – suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *