Hae
A Home Where It Snows

Big house – small kitchen.

Keittiösuunnittelu on iso osa uudiskohteen rakentamista. Keittiö yleisesti merkitsee minulle perheen ja ystävien kanssa vietettyä aikaa. Rakastan hyvää ruokaa sekä viiniä, mutta seura ratkaisee. Keittiön pöydän ääressä saattaa juhlapyhinä (tai viikonloppuisin) hurahtaa useampia tunteja. Tästä syystä panostin erityisesti tulevaan ruokailutilaamme. Keittiömme erikoisuus on ikkunapenkki, joka on täydellinen paikka taas niille rauhallisille hetkille (jos vaikka joskus tulevaisuudessa olisin kotona aamun yksin!)

Tässä toukokuinen teksti meidän keittiöstä. Se julkaistiin alunperin blogimme aikaisemmassa ”kodissa” ennen Vaikuttajamediaan siirtymistä.

Rakastan tätä tekstiä, kuvia sekä keittiöön kulunutta suunnittelutyötä, siksi koin tärkeäksi jakaa sen uudestaan. Minulle tämä on vain niin ihana kokonaisuus.

Olen odottanut jo pitkään, että pääsen jakamaan teidän kanssanne nämä seuraavat havainnekuvat meidän tulevasta keittiöstä. Olen suunnitellut keittiön yhdessä Rovaniemen Puustellin Hanna Lehikoisen kanssa jo helmi-maaliskuussa, mutta löimme viralliset kaupat lukkoon koko taloon tulevista kiinteistä kalusteista vasta kuluneella viikolla. Suunnitteluprosessi on ollut niin antoisa ja innostava. Tässä tekstissä esittelen keittiön pohjan ja siihen tulevat kalusteet. Kirjoittaessani huomasin, että olisin voinut jatkaa melkein loputtomiin – olen niin ihastunut tähän tulevaan keittiöön.

Varhaisen suunnitteluvaiheen aikana sain kaikista eniten kritiikkiä haaveilemastani kerrostalotyyppisestä keittiöratkaisusta viisihenkisen perheen omakotitaloon. Perinteisen suomalaisen ajattelutavan mukaan suuri avokeittiö on ainut tapa ruokkia suurempi määrä henkilöitä. Avokeittiön ja suuren saarekkeen lisäksi keittiösuunnittelussa säilytystila on usein korkealla tärkeysjärjestykessä. Vietämme paljon aikaa elämästämme keittiön ja ruoan läheisyydessä, joten tästä syystä talon suunnittelussa minulle on tärkeää, että tuleva keittiöni on lämminhenkinen, toimiva sekä ennen kaikkea minun tarpeitani palveleva. Keittiömme kokonaisala on 28 neliötä, mutta perinteitä uhmaten jätin tilaa ruoanlaitolle alle kymmenen neliötä.

Liian pienen keittiön lisäksi ihmettely lähipiirissäni kohdistui keittiön sijaintiin, sillä esimerkiksi äitini mielestä keittiön kuuluisi sijaita talon paraatipaikalla, suuret ikkunat kohdistettuna otollisemmalle suunnalle naapureiden menojen ja tulojen tarkkailua varten. Meillä keittiö sijaitsee talon sydämessä vailla ainuttakaan ikkunaa ja on käytännössä jopa ihan käytävän muotoinen. Myönnän saaneeni pitkään toivotun inspiraation eräästä kerrostaloasunnosta, sillä olin kokenut, että taloesitteiden tarjoamat keittiömallit sekä keittiö-olohuone yhdistelmät eivät olleet meitä varten. Minun mielestä kaunis, toimiva keittiö on kompakti ja mikä tärkeintä – en halua enää koskaan nähdä lavuaaria tai tiskirättiä istuessa ruokapöydässäni.

Nopea vuosikymmen ravintola-ja baarialalla on myös opettanut minulle kompaktisuuden tärkeyden sekä sen, että hyvä baari (tässä tilanteessa hyvä keittiö) on sellainen missä kaikki tarpeellinen on aina käden ulottuvilla. Ravintola-alan nopeassa työtahdissa on äärimmäisen tärkeätä palauttaa asiat aina oikeille paikoilleen eli työvälineet tai astiat eivät saa jäädä tasoille viemään tilaa. Tämän lisäksi hyvän baarimikon tai tarjoilijan ei tulisi koskaan kerryttää lavuaariin tiskejä tai likaisia työvälineitä. Ruoanlaitossa tekemisen ja siivouksen yhteensovittaminen on tärkeätä ja näin ruokitaan pienestäkin tilasta isompiakin joukkoja. Kompaktisuudessa myös säästää askeleita ja olen suunnitellut keittiön yksinkertaisuuden niin, että käytännössä kaikki sujuisi vaivattomasti.

Aamiaiskaapin valinnassa meillä oli vain yksi vaihtoehto – Pocket Door. Tilan sujuvuutta ajatellen oli äärimmäisen tärkeätä, että aamiaiskaapin ovet liukuvat kokonaan kaapin sisälle. Tämä antoi myös mahdollisuuden viereen tulevalle integroidulle jääkaapille ja näin aamuisin aamukahvin ottaminen ei vaadi askeleita vaan kupposeen voi kaataa kahvin ja maidon vaivattomasti.

Aamiaiskaappi mahduttaa sisällensä myös tehosekoittimen, vedenkeittimen ja leivän paahtoon tarvittavat pienkoneet. Aamupuuroa ajatellen mikro on tosin kauempana, mutta tämä ratkaisu vähensi mahdollista ruuhkaa minun kahvin kaatamisen tieltä. Ylin vetolaatikko pitää sisällään aterimille tarkoitetun alustan. Alemmat aamiaiskaapin vetolaatikot ovat nimeltään murolaatikoita eli ovat hyvin korkeita, joihin mahduttaa kätevästi kaikki aamiaistarpeet. Jääkaapin sekä aamiaiskaapin yläpuolelta löytyy pikkaisen säilytystilaa niille tavaroille, jotka eivät ole päivittäisessä käytössä.

Lieden alapuolella on todella leveä vetolaatikko, joka kestää painavampiakin lasteja. Kapeammat vetolaatikot löytyvät lieden ja aamiaiskaapin välistä, joihin lisäsimme sisälaatikon ruoanlaittovälineitä varten. Näihin vetolaatikkoihin uppoavat kaikki ruoanlaittoon tarkoitetut välineet.

Keittiö suunnittelu Puustelli
Suunnittelutyö on aina prosessi. Selvisimme yllättävän pienillä muutoksilla ensimmäisen havainnekuvan jälkeen.
Tästä versiosta puuttuu lisätty taso + pienemmät vetolaatikot lieden ja aamiaiskaapin väliltä.
Pistorasioita olemme myös pyöritelleet – tässä näkyy useampi upotettu Twist-pistoke tasossa sekä aamiaiskaapin nurkissa.

Rehellisesti ottaen en kuitenkaan ole kovin pullantuoksuinen, mutta ruoanlaitto itsessään on mielestäni ihanaa sekä pienelle että isolle porukalle. Ruoanlaitossa tärkeintä on kuitenkin yhdessä syöminen. Meillä perheessä on aina syöty yhdessä ja arvoihimme kuuluu, ettei kukaan nouse pöydästä ennen kun kaikki ovat syöneet. Pöydän äärellä on ihana istua ja viettää aikaa myös arjessa. Olen suunnitellut ruokailutilan tulevan talon kauneimmaksi kohdaksi.

Ruokailutila on mitoitettu Maskusta ostetulle Pohjanmaan kalusteen Nordic tammi- väriselle Aurora ruokailupöydälle, jonka mitat ovat 230 x 100 cm. Aamiaiskaapin sekä ikkunapenkin väri (shamppanja) on suunniteltu ruokapöytään sopivaksi. Tämän pöydän ympärille mallaamme tarpeen mukaan kahdeksasta kymmeneen tuolia. Tilan kiintopisteenä on ikkunapenkki, jonka takaa avautuu näkymä Jeesiöjoelle.

Nopeisiin aamuihin sekä lasten välipaloihin toimii loistavasti 180 cm leveä kolmen istuttava saareke. Olen äärimmäisen sosiaalinen olento mahdollisen tiskaushetken tullessa, joten on ihana höpötellä ystävän, puolison tai lapsien kanssa avosaarekkeen yli samalla kun itse järjestelee.

Tästä syystä on myös tärkeää, että voin aidosti rentoutua ruokapöydän äärellä kadottamalla näköpiiristäni keittiön tasojen sekä lavuaarin sekä niiden luovan paineen siivoamisesta. Näiden mallikuvien jälkeen olemme nostaneet saarekkeen välistä seinää vielä muutaman sentin. Saarekkeen baarijakkarat ovat myös kuvasta poiketen istuinkorkeudeltaan 80 cm ja niiden materiaalivalinnat ovat samaa kuin ruokailuryhmässä.

Saarekkeesta meiltä löytyy astianpesukone, roskakorit sekä pakastin. Kaikki mahdolliset kalusteet ovat integroituja, mutta kylmäkaapeissa on toimivuuden kannalta tietysti vetimet. Mahdollistin vesipisteen saarekkeelle jättämällä pois astiankuivauskaapin. Tämä oli minulle itsestäänselvää, että sellaista ei minun keittiöön myöskään tule eikä näin tullutkaan! Olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksia kuivauskaapista ja etenkin jos joku oikeasti kuivaa siellä oikeasti jotakin. Meillä se on ollut aina sellainen kaappi, jonne mieheni laittaa KAIKEN kun ei muutakaan keksi ja minä välillä tyhjentelen tavaran paljouden omille paikoilleen.

Säilytystilan sulautimme kätevästi ikkunapenkkiin. Ikkunapenkin sivut toimivat korkeina säilytyskaappeina, joiden lisäksi penkin alta avautuu kolme vetolaatikkoa. Ikkunapenkki on kiinteä keittiön kaluste, joka on suunniteltu kestämään istumista.

Ikkunapenkki on mitoiltaan 80 x 200 cm eli käytännössä melkein yhtä leveä mutta jopa pidempi kuin meidän lasten sängyt. Penkki jää sopivasti kymmenen senttiä ikkunan alareunan alle, jotta voimme tilata mittatilauksena pehmeän patjan. Ikkunat meillä on lämmönläpäisykertoimeltaan tavallista parempia (U-arvo 0,8), joten ikkunan lävitse ei hehku kylmyys niin pahasti kuin tavallisesta ikkunasta. Näiden lisäksi olemme integroineet ledvalo-nauhat kaapistoihin. Voitko kuvitella parempaa paikkaa lukuhetkelle tai hitaille aamuille?

Keittiö suunnittelu Puustelli

Lopuksi vielä haluan jakaa teille ikkunapenkkini inspiraatiokuvat. Nämä kuvat ovat otettu Pinterestistä. Keittiön suunnitteluprosessista sekä materiaalivalinnoista kirjoitain mielelläni kokonaisen uuden postauksen, sillä kerrottavaa riittää! Itse en malta odottaa, että pääsen fyysisesti omaan keittiööni.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *