Hae
A Home Where It Snows

Kivitalon rakentaminen betonielementeistä osa 2

Taloa voi rakentaa monella eri tavalla. Me valitsimme sattumien kautta omaksi tavaksemme betonielementit. Betonielementit kestävät säätä ja elämää. Kivitalon sanotaankin olevan 100-vuotinen. Tärkeimmät päätökseemme vaikuttavat tekijät olivat kivitaloelementtien ekologisuus, huolettomuus sekä mahdollisuus teetättää seinät lähitehtaalla. Kivitalo on valinnoista kaikista huolettomin sekä huoltovapain. Tämän lisäksi Betrocin nykyaikaisella pesutekniikalla pestyä betoniseinää ei tarvitse käsitellä – se on valmis juuri tuollaisenaan. Pölyä ja elämää voi pestä ajoittain valkoiselta pinnalta painepesurilla. Muuta huoltoa ei tarvitse tehdä – ainakaan sataan vuoteen!

Talon kantavat seinät on tehty betonitehtaalla ja ne toimitettiin sovitusti kuvassa näkyvällä kuorma-autolla muutama kappale kerrallaan tontille. Elementtimme olivat parhaimmillaan 12 tonnia painavia sekä osa oli jopa viisi metriä korkeita. Nämä isot elementit olivat mahdollisia tehdä yhtenä kappaleena lyhyen kuljetusmatkan vuoksi. Pidemmälle niitä olisi ollut riski kuljettaa.

Betonielementtejä pystytettiin Revontulirakentajien toimesta yhteensä kaksi päivää. Aamut aloitettiin aikaisin ja pystytystä kesti iltaan asti. Kirjoitimme pari viikkoa sitten tekstin ensimmäisestä pystyspäivästä – linkkaan sen tähän tekstiin myöhemmin, mutta tässä tekstissä toisen pystytyspäivän kuulumiset!

Pystytyksen toinen päivä oli perjantai ja saapuessamme tontille edellisen päivän Havator-nosturi oli vaihtunut pienempään. Hyvä näin, sillä todella suuren nosturin vieressä meidän olohuone oli näyttänyt edellisenä iltana valitettavan pieneltä ja kerkesin jo hetkellisesti panikoida, että mihin sitä ollaan ryhdytty. Hyvin nukutun yön jälkeen todellisuus oli kuitenkin jo toinen.  Ilmeisesti kaikki on aika suhteellista. On ihan normaalia kokea asuinrakennuksen pieneksi kun vieressä on jäätävän kokoinen Havatorin nosturi.

Olin poistunut torstaina iltapäivällä hakemaan lapset tarhasta, joten en ollut enää paikalla kun Revontulirakentajat olivat pystyttäneet tuon talon keskellä olevan ison väliseinän. Kantava sisäseinä tulee kylpyhuoneen ja olohuoneen välille. Perjantai-aamuna olinkin ihmeissäni, kun osat palikoista muodostivat jo huoneita. Ja ihanan korkeita sellaisia!

Kivitalon pystyttäminen betonielementeillä

Perjantaiaamu

Roolini mukaisesti leikin itse aamupäivän dronella ottaen pystytyksestä kuvia ja videoita. Aamun ensimmäisiksi nostoiksi oli varattu meidän viimeiset ulkoseinät ja tämä pieni palapeli nimeltä talo oli yhtäkkiä kokonainen. Maatäytöt olivat aika alhaalla tässä vaiheessa, joka vaikeutti kulkua sisään ja ulos sekä teki seinistä entistä korkeamman tuntuiset. En itse asiassa edes uskaltanut mennä talon sisälle ihmettelemään. Pystytysvaiheessa seiniin kiinnitetään tönärit. Tönärit ovat vuorostaan pultattu kiinni talon sisälle nostetuihin painoihin. Tönäreiden ja painojen yhdistelmä antaa tukea kiviseinille eli pitävät jokaista seinää yksitellen pystyssä. Revontulirakentajien ammattitaidosta huolimatta oli jännittävää ajatella, että noi massiivirakenteiset betonielementit olivat vain laskettu paikoilleen ja jätetty (muutaman pultin jälkeen) siihen.

Betonielementtitalon seinien pystytystä varten tulee vähintään kolme valua – antura-, jälki- ja pystyvalu. Varasimme jälkivalun alkuviikolle. Jälkivalua varten elementtien ja anturan väliin jätetään kuuden senttimetrin rako pystytyksen yhteydessä, joka sitten valetaan umpeen. Anturan jälkivalun jälkeen tulee vielä kolmas valu joka on pystyvalu. Pystyvalussa betonielementtien välissä oleva noin 10 cm x 10 cm rako valetaan umpeen. Sitten kun jälki- ja pystyvalut on tehty ja kuivuneet muutaman päivän, tönärit voidaan poistaa ja talo pysyy pystyssä itse.

Ulkoseinien jälkeen oli päätykolmioiden vuoro. Betonielementtitalossa olisi mahdollista tehdä päätykolmiot myös vaihtoehtoisesti puusta, mutta ne eivät olleet meitä varten. Puuta meille tulee auto- ja pyöräkatokseen, joka rakennetaan talon eteen tulevien pilareiden päälle.

DJI_0377

Ensimmäisiä päätykolmioita nostaessa keli alkoi huonontumaan ja itse poistuin paikalta jatkamaan etätöitä sekä hakemaan lapset päiväkodista. Videosta näettä pikautetun päätykolmion noston ja kiinnityksen. Aika siistiä miten betonin palaa voi ohjata kuin leijaa paikoilleen.

Kivitalon pystyttäminen betonielementeillä

Tässä vielä omaa fiilistelyäni ennen kuin poistuin paikalta. Hauska toi lumi. Vielä kuukautta aiemmin lunta oli todella paljon enemmän ja joku kysyikin minulta Facebook:issa, että mitä ihmettä toi valkoinen mössö on 😀 Lapissa kun rakentaa, lunta saattaa olla vielä kesäkuussa, vaikka asteita tuolla pystytysviikolla oli jopa +27.

Toisen pystytyspäivän ikuisuusprojekti oli meidän yhdeksän pilaria. Revontulirakentajien mukaan jokaisessa palassa menee yhtä kauan pystyttää, riippumatta oliko se suuri vai pieni. Näin jokainen pilarikin otti oman aikansa ja päivä venyi pitkälti iltaan asti. Tässä kuvassa näkyy meidän tuleva autokatos. Pilarit on nostettu ja ne pysyvät pystyssä tönäreiden ja keskellä olevan painon avulla. Tönärit voidaan poistaa vasta jälkivalun jälkeen, jolloin pilarit ovat kiinnittyneet anturoihin.

 

Draamalta, sateelta tai hieltä emme kuitenkaan säästyneet perjantaina. Viimeisten ulkoseinäpalojen asennuksen yhteydessä Revontulirakentajat huomasivat, että pohjoispäädyn pystyvalu on tehtävä heti ennen viimeisen päätykolmion asentamista paikoilleen. Alla olevan kuvan päätykolmion alle jaa seinien välinen sauma, mutta se poikkeaa vastakkaisesta sillä että talon sisällä sitä vasten oli asennettu kantava väliseinä. Tähän saumaan ei olisi mahdollista valuttaa betonia enää päätykolmion jälkeen.

Nopeaa reagointia vaadittiin, sillä muuten koko pystytys olisi viivästynyt. Kalle ja muut työmiehet vatkasivat vispilällä kuusi säkkiä pikabetonia ja tikkaiden avulla sitä yksi ämpäri kerrallaan viiteen metriin ja kaatoivat sen saumaan. Kokonaisuudessaan Kalle arvio kyseiseen manuaalisesti valutettuun pystysaumaan menneen kaksi tuntia ja viisi 25 kilon säkkiä betonia.

Pystytystiimi meillä oli pieni, mutta timanttinen. Perjantai-iltapäivän teki tehtävänsä ja yleisön jälkeen myös pikavalun jälkeen joutilaana olevat työmiehet pikku hiljaa katosivat viikonlopun viettoon. Revontulirakentajien Sakke ja Toni jatkoivat hommiaan nosturikuskin sekä Kallen kanssa iltaan asti. Pilareiden nostelun jälkeen jäljelle jäi enää talon pohjoinen päätykolmio.

Viimeinen pala asettui paikoilleen vesisateessa perjantai iltana tasan klo 18. Kalle oli laittanut meille kotioloihin h-hetken lähentymisestä viestiä ja olimme lähteneet tyttöjen kanssa sadetta uhmaten vielä yleisöön.

 

Kivitalon rakentamista betonielementeillä

Rakentajat

Onnelliset rakentajat. Kuvaajana meidän 3-vuotias tyttö.

Tästä se lähtee. Talossamme on seinät! Päivien aikana tuputin Instagrammin täyteen tapahtumia ja fiiliksiä, jotka olen tallentanut kohokohtiin jälkeenpäinkin katsottavaksi.

Jos ei muuta, niin olemme saaneet ainakin jotain todella isoa ja näkyvää aikaiseksi naapurustoon. Perjantaina alkanut kelin huonontuminen pahentui oikein kunnon myrskyksi läpi viikonlopun ja saimme jännittää pysyvätkö seinät pystyssä. Eniten meitä jännitti päätykolmioiden suorassa pysyminen, sillä ne ovat tässä vaiheessa vain kahdella pultilla kiinni per kolmio. Muistan kun sunnuntai-iltana tuuli kiihtyi kiihtymistään ja ajelimme kohti Sodankylää Rovaniemeltä kasvot kauhusta valkoisina. Mielikuvituksessani näin jo Sodankylän tulevan Stonehedge-tyyppisen nähtävyyden ja sen tuhon jos joku tönäreistä olisi pettänyt. Huh. Onneksi niin ei käynyt. Seinät olivat pystytetty myrskynkestävästi ja olivat vielä maanantainakin suorassa!

 

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *